28 Nisan 2020 Salı

0888 Canlı Fal Hattı

Karaciğer kistleri, karaciğerde sıvı veya katı hücre kütlesi içerebilen anormal keselerdir. Genellikle, karaciğer kistleri semptomlara neden olmaz veya herhangi bir tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazen kistler büyürse, bir kişi ağrı veya tedavi gerektiren diğer semptomlar yaşayabilir.

Nedenleri
Karaciğerde oluşan kistler genellikle konjenitaldir. Bu terim, kistlerin doğumdan önce oluştuğu, bir kişinin rahimde geliştiği anlamına gelir. Karaciğer kistleri, bilim insanlarının henüz keşfetmediği nedenlerle bir kişinin hayatının herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kadınların erkeklerden daha fazla karaciğer kisti geliştirmesi muhtemeldir. Ekinokokkoz veya tenya enfeksiyonu da karaciğer kistlerine yol açabilir. Bu parazitler genellikle çiftlik hayvanlarında, çiftliklerde yaşayan köpekler, kurtlar ve çakallar gibi hayvanlarda bulunur. Bir kişi bu hayvanların dışkısına maruz kaldığında ekinokokkoz ile enfekte olabilir.
Ekinokokkoz enfeksiyonu kist hidatik, kistik hidatik hastalık veya ekinokokkoz olarak da bilinir. Bu durum ayrıca akciğerlerde, böbreklerde, beyinde ve vücudun diğer organlarında kistlere neden olabilir.



Polikistik karaciğer hastalığı (PLD), karaciğer kistlerine neden olabilecek başka bir durumdur. PLD nadir görülen bir genetik durumdur, yani ailelerde görülebilir.
PLD hastaları yaşamları boyunca birden fazla kist geliştirebilirler, ancak bu genellikle herhangi bir semptom üretmez. PLD'li birçok bireyde polikistik böbrek hastalığı vardır. Karaciğer kistlerinin diğer nedenleri arasında karaciğer kanseri ve karaciğer hasarı bulunur.

semptomlar
2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, karaciğer kistlerinin sadece yüzde 5-10'u semptomlara neden olmaktadır. Bu belirtiler ilk olarak 60 yaş ve üstü kişilerde ortaya çıkma eğilimindedir. Karaciğer kistlerinin bazı semptomlarını aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;
• Şişkinlik veya çıkıntılı mide
• Karın dolgunluğu veya şişkinlik hissi
Karın ağrısı, özellikle sağ üst kadranda
• Göğüste ağrılı yanma hissi
• Mide bulantısı ve kusma
•Omuz ağrısı
Bu semptomlar genellikle bir kist kanamaya başladığında ortaya çıkar. Kist yeterince büyürse, bir kişi karnında hissedebilir.

komplikasyonlar
Nadiren, karaciğer kistleri çoğalabilir veya o kadar büyüyebilirler ki yakındaki organların işlevini etkilemeye başlayabilirler. Örneğin, çok büyük bir kist, kanı kalbe geri getiren büyük bir damar olan vena kavayı bloke edebilir. Bu durumda, bir doktor kisti veya kistleri çıkarmak için ameliyat önerebilir.
Karaciğer kistleri genellikle iyi huyludur, yani kanserli değildirler. Bununla birlikte, karaciğer kistlerinin yaklaşık yüzde 5'i kistik tümörlerdir. Çok nadiren, bu kistik tümörler malign olabilir ve karaciğerin dışına yayılabilir. Bu nedenle, doktorlar genellikle kistik bir tümörü tamamen çıkarmak için ameliyat önerecektir.

Ne zaman doktora görünmeliyim?
Karaciğer kistini gösterebilecek semptomları olan kişilerin bir doktora danışmaları önerilir. Ek olarak, ağrı şiddetli ise, derhal tıbbi yardım gerekebilir.

Teşhis
Karaciğer kistleri sıklıkla semptom göstermediği için, insanlar bu hastalığı sadece başka bir şey için test edildiğinde keşfederler. Bir kişinin karaciğer kisti olduğunu belirten semptomları varsa, doktor MRI, ultrason veya BT taraması gibi bir görüntüleme testi isteyebilir. Ayrıca bir kişinin enfeksiyonu olup olmadığını belirlemek için bir kan testi önerebilirler.



tedavi
Karaciğer kisti olan çoğu insan semptomları olmadıkça tedavi gerektirmez. Karaciğer kistleri sorunlara neden olursa, doktor kisti boşaltmak için karından ince bir iğne sokabilir. Bununla birlikte, akışkan zaman içinde geri dönebileceğinden, bu genellikle geçici bir prosedürdür. En etkili karaciğer kisti tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Cerrahlar genellikle kana karın içine sadece 2 veya 3 küçük insizyon yapılmasını içeren laparoskopik bir yaklaşım kullanarak çıkarabilirler. Kistler çıkarıldıktan sonra geri gelmeyecektir.
Bir doktor, ekinokok enfeksiyonu olan insanlar için antibiyotik reçete edebilir. Nadir durumlarda, PLD veya polikistik böbrek hastalığı olan bir kişi, durumu hayatı tehdit eden semptomlara neden olursa, karaciğer veya böbrek nakli gerektirebilir. Bilim adamları ayrıca, ameliyat olmadan karaciğer kistlerini tedavi etmek ve yönetmek için somatostatin analogları gibi ilaçları araştırmaya devam ediyorlar.

Takipcim.com.tr: instagram takipçi satın al

Instagram'da takipçi sayısını artırmak için yapacağınız her alışveriş sizi Instafollowci.com güvencesiyle fenomene götürecek. Sosyal a...